מבנה המבחן לאיתור מחוננים עשוי להשתנות ממועד למועד, אך באופן כללי, ישנם מספר נושאים עליהם עשויים לשאול בבחינה וסגנון השאלות זהה. בעזרת דוגמאות למבחני מחוננים ניתן להכיר את הנושאים וסוג השאלות, ללמוד טוב יותר ולהפחית את הלחץ בזמן האמת.
את יכולת החשיבה המילולית בוחנים במבחני מחוננים בעזרת שאלות מסוגים שונים, כגון: שאלות אוצר מילים, שאלות השלמת משפטים, קטעי קריאה ושאלות הבנת הנקרא, אנלוגיות מילוליות ועוד. ישנן גם שאלות ידע כללי אשר נכללות בחלק זה של הבחינה.
את יכולת החשיבה הכמותית בוחנים במבחני מחוננים באמצעות שאלות מסוגים שונים, כגון: שאלות קריאת מספרים, סדרות חשבוניות, בעיות חשבון מילוליות ועוד. בשלב ב' במבחני האיתור, המבחן הכמותי נועד לבדוק כישורים מתמטיים מפותחים.
החלק הצורני במבחני מחוננים נועד לבחון את רמת התלמידים במיומנויות ניתוח והסקה, ויכולת יישום חוקיות צורנית מסוימת. בחלק זה ישנן שאלות מסוגים שונים, כגון: צורות בשורה, אנלוגיות בציורים, מטריצות, יוצאי דופן ועוד.
מבחני איתור מחוננים מאוגדים בארץ ע"י שני מכונים שונים, אחד מהם, הינו מכון קרני אשר עוסק באבחון מחוננים מזה 35 שנה. מכון קרני להערכה ואבחון נוסד בשנת 1966 על ידי הפסיכולוג אליעזר קרני והוא עוסק גם באיתור מחוננים בקרב עולים חדשים.
מכון הנרייטה סאלד שוכן בירושלים ועוסק בחקר מדעי ההתנהגות. המכון אחראי על כתיבת תכנים ומבחנים עבור מדינה ישראל, ביניהם מבחני איתור מחוננים. מכון סאלד הוקם בשנת 1941 והוא אחראי גם על כתיבת בחינות הבגרות לבתי הספר.