מדי שנה, עורך האגף למחוננים ולמצטיינים במשרד החינוך מבחנים לאיתור תלמידים מחוננים. מבחני האיתור מיועדים לתלמידים בכיתות ב' ו-ג', והם מחולקים לשני שלבים. המחוננים שיאותרו ישתלבו באחת מתכניות המחוננים של משרד החינוך.
מבחן שלב א' הינו מבחן לסינון ראשוני בתהליך איתור המחוננים. המבחן מתקיים בבתי הספר והוא כולל בעיקר שאלות הבנת הנקרא ושאלות בנושאים מתמטיים. הנבחנים בעלי היכולת הגבוהה ביותר (לרוב, כ-15% מכלל הנבחנים) יבחנו בשלב ב'.
מבחן שלב ב' מיועד לאותם תלמידים שעברו בהצלחה את מבחני שלב א'. המבחן נערך במועדים שונים במהלך השנה והוא מתקיים במכונים האחראים לתפעולו. תלמידים אשר יעברו את המבחן בהצלחה, יזכו לקחת חלק בתכניות לטיפוח מחוננים ומצטיינים.
מבחן שלב א' נועד לבחון את יכולותיו של הנבחן בתחום המילולי והכמותי. במבחן שלב ב', נבחנים התלמידים בשלושה תחומים: מילולי, כמותי וצורני. כמו כן, נבחנות יכולות מנטאליות, היות והמבחן נערך במכוני איתור ומיון מחוץ לבית הספר וישנה מגבלת זמן.
מבנה המבחן לאיתור מחוננים עשוי להשתנות ממועד למועד, אך באופן כללי, ישנם מספר נושאים עליהם עשויים לשאול בבחינה וסגנון השאלות זהה. בעזרת דוגמאות למבחני מחוננים ניתן להכיר את הנושאים וסוג השאלות, ללמוד טוב יותר ולהפחית את הלחץ בזמן האמת.
את יכולת החשיבה המילולית בוחנים במבחני מחוננים בעזרת שאלות מסוגים שונים, כגון: שאלות אוצר מילים, שאלות השלמת משפטים, קטעי קריאה ושאלות הבנת הנקרא, אנלוגיות מילוליות ועוד. ישנן גם שאלות ידע כללי אשר נכללות בחלק זה של הבחינה.
הכנה למבחני מחוננים נועדה לאפשר לתלמידים להכיר את הבחינה והשאלות, לתרגל את החומר הלימודי עליו הם יבחנו ולהפחית את גורם הלחץ במהלך בחינות האיתור. ספר ההכנה מבית ניב רווח הכנה למבחני מחוננים, עונה על צורך זה ותורם למיצוי הפוטנציאל של ילדכם.
את יכולת החשיבה הכמותית בוחנים במבחני מחוננים באמצעות שאלות מסוגים שונים, כגון: שאלות קריאת מספרים, סדרות חשבוניות, בעיות חשבון מילוליות ועוד. בשלב ב' במבחני האיתור, המבחן הכמותי נועד לבדוק כישורים מתמטיים מפותחים.
החלק הצורני במבחני מחוננים נועד לבחון את רמת התלמידים במיומנויות ניתוח והסקה, ויכולת יישום חוקיות צורנית מסוימת. בחלק זה ישנן שאלות מסוגים שונים, כגון: צורות בשורה, אנלוגיות בציורים, מטריצות, יוצאי דופן ועוד.
תלמידים אשר יעברו בהצלחה את מבחני המחוננים, יזכו להשתתף בתכניות למחוננים של משרד החינוך. כאשר תלמיד מאובחן כמחונן, ישנן שתי אפשרויות עיקריות שמציע משרד החינוך: מעבר לכיתת מחוננים על-איזורית או השתתפות בפעילות במרכזי מחוננים.
מבחני איתור מחוננים מאוגדים בארץ ע"י שני מכונים שונים, אחד מהם, הינו מכון קרני אשר עוסק באבחון מחוננים מזה 35 שנה. מכון קרני להערכה ואבחון נוסד בשנת 1966 על ידי הפסיכולוג אליעזר קרני והוא עוסק גם באיתור מחוננים בקרב עולים חדשים.
מכון הנרייטה סאלד שוכן בירושלים ועוסק בחקר מדעי ההתנהגות. המכון אחראי על כתיבת תכנים ומבחנים עבור מדינה ישראל, ביניהם מבחני איתור מחוננים. מכון סאלד הוקם בשנת 1941 והוא אחראי גם על כתיבת בחינות הבגרות לבתי הספר.
הכנה למבחני מחוננים בעזרת ההורים ובליווי חומרי ההכנה תוך תחקור תוצאות התרגול, עשויים לקדם את התלמיד ולהביא למימוש יכולותיו בבחינה. כאשר התלמיד נפגש עם סוג השאלות לפני הבחינה בסביבה נוחה ומוכרת, הוא אינו חווה לחץ מיותר בזמן הבחינה האמתית.
האגף לטיפוח מצטיינים ומחוננים במשרד החינוך, מקיים תכניות מעשירות לתלמידים בגילאים שונים שמטרתם להכשיר דור צעיר של מדענים, חוקרים ופורצי דרך. השתתפות בתכניות מסוג אלה, מעניקה לתלמיד יחס אישי ומשאבים רבים למימוש יכולותיו.