אלו הקלות ניתן לקבל?
כ-40% מהמועמדים לשירות ביטחון בישראל מגישים אבחונים דידקטיים אשר מקנים להם הקלות, כגון: תוספת זמן (המחושבת אוטומטית במחשב), הפסקות בין המבחנים השונים (לרוב מדובר בהפסקת ריענון בת 5 דקות בין מבחן למבחן אשר אינה ניתנת ליתר הנבדקים), מבחן ידני (לסובלים מלקויות ראייה), שימוש במחשבון (למאובחנים עם דיסקלקוליה) או פטור מחלקים מסוימים במבחן (לדוגמא, מבחן צורני ומתמטי בלבד לסובלים מלקויות שפתיות או מדיסלקציה קשה), כתלות בסוג האבחון שברשותם.
חשוב לדעת שאבחונים אלו לא יפגעו בכם בשום צורה, ועל כן אם יש ברשותכם אבחונים דידקטיים רשמיים – הגישו אותם ללשכת הגיוס מבעוד מועד.
צו ראשון - מסמכי אבחון
בלשכת הגיוס יתקבל כל אבחון דידקטי, פסיכולוגי ונוירולוגי שהתבצע על ידי גורם מוסמך, ובתנאי שנעשה החל מכיתה ז', ובסופו מופיעה חתימה של הגורם המבצע. כמו כן, תתקבלנה בדיקות המאבחנות בעיות קשב כדוגמת בדיקת TOVA או כל בדיקת קשב אחרת שנערכה במכון מוסמך. על מלש"ב שעבר ועדת השמה מכיתה ו' ואילך, להביא עמו טופס המפרט את החלטת ועדת ההשמה, ועל סמך טופס זה נקבעות ההקלות להן יהיה זכאי.
חשוב לדעת שהמבחנים הפסיכוטכניים שונים מהמבחנים בבית הספר, ולכן ייתכן שחלק מההקלות להן אתם זכאים בבית הספר לא יהיו רלוונטיות למבחנים הפסיכוטכניים, ולכן לא תקבלו אותן.
נטילת תרופות
אם הנכם נוטלים תרופות כדוגמת ריטלין, קונצרטה או תרופה אחרת לטיפול בבעיות קשב וריכוז, או לחילופין, אם נטלתם תרופה שכזו בכל תקופה שהיא בחייכם – הביאו עמכם מרשם אשר חתום ע"י רופא.
הקלות ואפשרויות ערעור
על קבלת ההקלות וההתאמות אחראים מאבחנים פסיכוטכניים שהוסמכו לכך. החלטת המאבחנים הינה סופית ולא ניתן לערער עליה. רק במצב בו
מלש"ב חש שההקלות שניתנו לו אינן מספקות ולאחר שניגש למבחן חש שהציון אינו משקף את יכולותיו, הוא יכול להגיש ערעור מנומק בו יסביר בפירוט מדוע ההקלות שניתנו לו לא היו מספקות, דבר אשר הביא לפגיעה בציונו.
חשוב לזכור שמצב זה הוא נדיר מאוד, וכי רק אחוז קטן מאוד מכלל המערערים מקבל אפשרות להיבחן בשנית.