מה זה סימול עברית?
סימול עברית הוא רכיב חיצוני לקב"א ומקביל לה. למרות שסימול העברית אינו חלק מה
קב"א של המלש"ב, יש להתייחס אליו במלוא הרצינות, שכן בעלי סימול עברית נמוך לא יוכלו להתקבל לתפקידים נחשקים כדוגמת שירות ב
חיל המודיעין, תפקידי
עיתונאות,
קצונה ועוד.
ציון סימול העברית חשוב עבור כלל המלש"בים, אולם הוא חיוני במיוחד עבור מועמדים שאינם עתידים להתגייס לשירות קרבי.
סימול עברית באימות הנתונים
בסוף שלב אימות הנתונים יעברו המלש"בים חלק ממבחני סימול העברית. בשלב זה תיבחנה רמות העברית של המועמד בדיבור, קריאה וכתיבה, והציונים שיקבל המועמד בשלב זה מהווים 75% מסימול העברית של המועמד. חשוב לדעת – למבדקי סימול העברית בשלב הזה אין הגבלת זמן.
דיבור
תחילה, תיבחן רמת הדיבור של המועמד לשירות ביטחון. בחלק זה יוטל עליכם לדבר על נושא מסוים. הנושאים שיינתנו למועמד יהיו תמיד נושאים כלליים ולא פוליטיים (למשל "האם תעדיף לקרוא ספר או לראות סרט"), כאשר המלש"ב מתבקש לשלב בתשובתו מילים מתוך רשימת מילים כתובה. כאמור, רוב ילידי הארץ אשר למדו במסגרות דוברות עברית יקבלו בשלב זה את הציון המקסימאלי. רמתם של מבחנים אלה היא בסיסית ביותר, וכל שעל המלש"ב לעשות הוא להשתמש במילים הנתונות בצורה נכונה והגיונית. חשוב לדעת כי דעתו האישית של המלש"ב לא תשפיע על הציון או תפגע בו לרעה בשום צורה.
קריאה
לאחר מכן תיבחן רמת הקריאה של המלש"ב. המלש"ב יתבקש לקרוא בקול רם שניים עד שלושה משפטים (כמות המשפטים משתנה ממלש"ב אחד לאחר), הכוללים בתוכם ביטויים הנחשבים לפחות שכיחים בשפה העברית, להסביר את המשפט באופן כללי ולהסביר את פירושן של מילים נבחרות מתוכו. מילים נפוצות אשר נוטות להופיע בחלק זה הן: אוושה, אוזניים ערלות, אצטבה, אשתקד, בעתה, גהר, גילופין, דיבר סרה, הדיר רגליו, היה לו לזרא, הלין, התגודדות, התעמר, טבין ותקילין, טיכס עצה, כיסופים, כסיות, לבלר, למכביר, מדחי אל דחי, מילים כדורבנות, מכורה, מרה שחורה, נבוב, נחשל, ניצים, נרגן, סגפנות, עגורים, עלטה, עקומה, ערירי, פולמוס, פיו ולבו שווים, צוהר, קולמוס, שאון, שאט נפש, שכך, תמימי דעים, תפל ועוד.
סימול עברית במבחנים
מעבר לרמת הדיבור והקריאה של המלש"ב הנבחנות בשלב אימות הנתונים, תיבחן גם רמת העברית של הנבחן באמצעות קטעי קריאה, שלאחריהם שאלות הבנת הנקרא. פרק הבנת הנקרא מופיע תמיד ראשון בשלב
המבחנים הפסיכוטכניים במתכונת של מבחן ממוחשב), ונמשך כ-15 דקות. פרק זה כולל מספר קטעי קריאה קצרים העוסקים, לרוב, בתכנים צבאיים או טכניים. לאחר כל קטע קריאה יופיעו מספר שאלות הבוחנות הבנה של הנכתב בטקסטים.
יש לציין כי למרות שפרק הבנת הנקרא מופיע יחד עם המבחנים הפסיכוטכניים, הציון שיינתן עבורו אינו משוקלל בציון הדפ"ר של המלש"ב, אלא נלקח בחשבון עבור סימול העברית בלבד. קטעי הקריאה והשאלות שלאחריהם מהווים 25% מציון סימול העברית של המועמד, וביחד עם המבדקים משלב אימות הנתונים משמש לאמוד את רמת העברית של המועמד.
ציון סימול עברית בצו ראשון
ציון סימול עברית של המועמד הוא שקלול של ציוני רמת הדיבור, רמת הקריאה וציונו במבחן הממוחשב הבוחן מיומנויות של הבנת הנקרא.
כאמור, המבדקים שנערכים בשלב אימות הנתונים (דיבור, קריאה וכתיבה) מהווים 75% מציון סימול העברית של המועמד, וקטעי הבנת הנקרא מהווים 25% מציון זה.
חשיבות ציון סימול עברית
על אף שהציונים במבדקי סימול העברית אינם נכללים בחישוב הדפ"ר של המלש"ב, אין לזלזל בו או לקחת אותו כמובן מאליו, אלא בדיוק להיפך: מועמדים לשירות ביטחון עם ציון גבוה בסימול העברית מגדילים את סיכויים להתקבל לתפקידים יוקרתיים במהלך שירותם הצבאי.
כך למשל, רק בעלי סימול עברית בציון גבוה יוכלו להתקבל לתפקידים מבוקשים כמו מודיעין, עיתונאות, פיקוד והדרכה,
קצונה ועוד, ולכן ציון גבוה בסימול העברית חשוב במיוחד עבור מועמדים לשירות עורפי, תומכי לחימה וכל מי שאינו מתגייס לשירות קרבי.
סימול עברית לעולים חדשים
עולים חדשים אשר יקבלו במבחני סימול העברית ציון נמוך יחסית, יישלחו לטירונות מיוחדת המשלבת קורס בעברית. בשילוב הטירונות המיוחדת, ייערך לחיילים הללו סימול עברית חוזר, וציוניהם יתעדכנו בהתאם.
סימול עברית לדוברי שפה זרה
מלש"בים שאינם דוברי עברית יבצעו את שלב אימות הנתונים, כולל מבחני סימול העברית השונים, כשאר המלש"בים. ציון העברית שלהם בחלק זה ישפיע על קיום או אי-קיום ריאיון אישי כמו גם על אופן קיום המבחנים הפסיכוטכניים.
מלש"בים שמעוניינים בכך יוכלו לבקש להיבחן בספרדית, רוסית וצרפתית.