יום הגיוס
יום הגיוס פירושו השלמת כל ההליכים הנדרשים על מנת להפוך מאזרח במדינה לחייל בצבא ההגנה לישראל. לאחר השלמת הליכי הצו הראשון, מילוי
שאלון העדפות, מעבר מיונים (אם זומנתם) וקביעת הכשירות לשירות בצבא נשלח לביתם של המועמדים צו גיוס הקורא להם להתייצב לשירות המדינה.
מועמדים רבים לשירות ביטחון חוששים מיום הגיוס ומהכניסה לצבא, בעיקר בשל חוסר הודאות מה מצפה ליום ביום הגיוס.
מה עושים ביום הגיוס?
התהליך אורך כמעט יום שלם ולמעשה, היום הראשון שלכם בצה"ל יעסוק בקליטתכם לצבא ויכלול הליכים בירוקרטיים רבים. בשלב הראשון על המתגייסים להגיע לנקודת הגיוס שנקבעה (לשכת גיוס או אתר גיוס הנמצא בקרבה ללשכת הגיוס).
לאחר ההגעה יתבקשו המתגייסים להירשם בקבלה, תוך הצגת צו הגיוס ותעודת זהות. בסיום ההרשמה המתגייסים עולים לאוטובוסים המסיעים אותם לבקו"ם – בסיס קליטה ומיון.
פרטים אישיים וזיהוי
בבקו"ם עוברים המתגייסים שרשרת חיול, כאשר השלב הראשון הינו מסירת פרטים אישיים ופרטי חשבון בנק לצורך העברת המשכורת הצבאית (לכן, חשוב לפתוח חשבון בנק עוד בטרם הגיוס כדי למנוע עיכובים במשכורת). לאחר מכן בנים שיצטרכו תספורת יעברו אצל הספר ומשם עוברים כל המתגייסים לתחנת צילום, שם מצלמים אותם לתעודת החוגר.
התחנה הבאה בשרשרת החיול הינה צילום שיניים, שם יבוצע צילום שיניים דיגיטלי מתקדם. צילומי השיניים ישמשו את הצבא במקרה של אסון לצורך זיהוי החייל/ת. לאחר צילום השיניים יילקחו מהחיילים הטריים טביעות אצבעות באמצעות סורק דיגיטלי וכן יבוצע צילום רנטגן פנורמי.
אימות נתונים וחיסונים
בשלב הבא עוברים המתגייסים לשלב אימות נתונים, שם תיעשה בדיקה נוספת של כל הנתונים שהמתגייס הטרי הצהיר עליהם ולאחר מכן נלקחת מהחיילים דגימת דם שתשמש לזיהוי במקרי חירום וכן יינתנו חיסונים. לוחמים יקבלו חיסונים נגד שפעת אם התגייסו בחורף וכן חיסון נגד צהבת. שאר החיילים יקבלו חיסון נגד דלקת קרום המוח וטטנוס (צפדת).
בשלב הבא החיילים עוברים לתחנה לדגימת דם למאגר מח עצם של עמותת "עזר מציון", אשר איננה מחייבת את החיילים לתרום מח עצם אם יימצאו מתאימים. חשוב לדעת, כי אין חובה להצטרף למאגר, ומי שיבחר שלא לתרום לא ייפגע בשום צורה, לרבות שיבוצו לצה"ל.
תעודת חוגר ודיסקית
בשלב הכמעט אחרון עוברים המתגייסים הטריים לתחנה הבאה שם תוענק להם תעודת חוגר עם התמונה שצולמה כמה תחנות קודם לכם וכן דיסקית עליה חרוטים מספרו האישי של החייל ושמו המלא. בנים יקבלו גם דיסקיות לנעליים. השלב הבא הוא ראיון עם קצין מיון או קצין אישרור. קצין האשרור מאשר למתגייס את שיבוצו הצבאי, ואם החייל אינו יודע לאן הוא משובץ – קצין המיון ייפגש עמו וימסור לו את יעד השיבוץ.
אם החייל מיועד לשירות קרבי או שהחיילת מתנדבת לתפקידי לחימה, הם יעברו בדיקה רפואית נוספת שתבדוק את מידת התאמתם לשירות ביחידות אלו. בנות מתנדבות לשירות קרבי יחתמו על הצהרת התנדבות לשרת 32 חודשים בצבא.
אפסנאות וציוד אישי
לאחר המעבר בכל התחנות האלו בבקו"ם עוברים החיילים לתחנה האחרונה שתסגור את שרשרת החיול שלהם והיא – אפסנאות וציוד אישי. בתחנה זו מקבלים החיילים מדים צבאיים וציוד צבאי בהתאם לסוג השירות אותו הם צפויים לעבור. את רשימת הציוד האישי המחולק בבקו"ם ניתן למצוא באתר צה"ל.
מומלץ לוודא כי המדים והנעליים תואמים למידות החייל/ת, וכן שחולק כל הציוד הנדרש. יש לזכור שהחיילים חותמים כי קיבלו את כל האישור, ולכן אם חסרים פריטים יש לציין זאת, שכן בסוף השירות על החיילים להזדכות על הציוד הצבאי במלואו.
תחילת הטירונות
לאחר שהחיילים השלימו את כל הליכי החיול הרשמיים החיילים קיימות 2 אפשרויות להמשך היום: הראשונה, ייתכן והחיילים ישוחררו לביתם ויידרשו להתייצב בבסיס האם שלהם ביום ראשון לתחילת הטירונות (עשוי לקרות כאשר יום הגיוס הוא חמישי). אופציה שנייה היא שהחיילים נוסעים לבסיס האם שלהם ומשם מתחילים את הטירונות וההכשרות הרלוונטיות.