מה זה סיירת מטכ"ל?
סיירת מטכ"ל נקראה בעבר יחידה 269 או 262 והיא מהווה את יחידת הקומנדו של צה"ל ומשתייכת לאגף המודיעין. בסיס האם של סיירת מטכ"ל נמצא במחנה סירקין בפתח תקווה. הסיירת אוספת מודיעין בשטחי האויב ובמשך שנים היא תפקדה כיחידת ההשתלטות הבכירה של ישראל לאחר אירועי טרור ופיגועי מיקוח.
הסיירת זכתה לשבחים רבים בכל העולם בעקבות השתתפותה במבצע החילוץ באנטבה. בין בוגרי הלוחמים בסיירת ניתן למנות את אהוד ברק, בנימין נתניהו, משה (בוגי) יעלון, דני יתום, שי אביטל, עמירם לוין, שאול מופז ועוד. בשל הסודיות המוטלת על פעילות הסיירת, פרטים רבים על אודות פעולותיה אינם נחשפים.
לפרטים נוספים יש לפנות ללשכת הגיוס בטלפון 3529*.
הקמת סיירת מטכ"ל
תחילתה של הסיירת בשנת 1957, כאשר היא שולבה עם מסתערבים יוצאי הפלמ"ח, יוצאי יחידת 101, חיילי יחידת הצנחנים, חיילים ותיקים מחיל המודיעין וכן בני קיבוצים. פעולת ההקמה של הסיירת אושרה רק בסוף שנות השמונים של המאה ה-20, ועד היום מרבית פעולותיה נחשבות סודיות ביותר.
היחידה דוגלת במשפט "המעז מנצח", שהושאל מיחידת SAS בצבא הבריטי. חמש שנים לאחר הקמתה החלה סיירת מטכ"ל בפעולתה הראשונה בלבנון והצלחתה במשימה זו אפשרה לה לבצע משימה נוספת בסוריה בתוך פחות מחצי שנה.
פעילות היחידה
סיירת מטכ"ל עוסקת בעיקר באיסוף מודיעין בזמני שלום וכן מגיבה לפעולות טרור באופן נקודתי. בזמני מלחמה הסיירת מסייעת לכוחות הלוחמים ובמלחמת יום הכיפורים היא נלחמה בעיקר בסיני ובחרמון. בין פעולותיה שהותרו לפרסום: מבצע אביב נעורים, שחרור קו 300 בשנת 1984, שחרור חטופים במבצע אנטבה, ניסיון חילוץ של נחשון וקסמן ז"ל, פשיטה על מבני מחבלים באזור בעל-בק במהלך מלחמת לבנון השנייה ועוד. נוסף על פעולות אלו היחידה בתחומים נוספים ועוסקת גם בשחרור בני ערובה במצבים מורכבים.
במהלך מלחמת לבנון השנייה הסיירת פעלה בעומק לבנון, וכן זכתה בצל"ש בשנת 2010. צל"ש נוסף הוענק לסיירת בשנת 2014 על ביצוע פעולות "שהובילו לתרומה משמעותית לביטחון המדינה תוך סיכון חיי אדם". על פעילותה של היחידה במבצע צוק איתן זכתה הסיירת בצל"ש הרמטכ"ל.
הכשרת לוחמי סיירת מטכ"ל
הכשרת לוחמי סיירת מטכ"ל נמשכת כמעט שנתיים, והיא נחשבת להכשרה קשה ומקצועית במיוחד, והיא משלבת טירונות חי"ר בדרגת רובאי 07 בשיתוף עם חטיבת הצנחנים. עם סיום הטירונות עוברים הלוחמים הכשרה מקצועית שעוסקת במגוון תחומים, ביניהם: סיור, ניווט, תפעול כלי נשק, לוחמה בטרור, הפעלת אמל"ח (אמצעי לחימה) ייעודי, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות וכיוצא בזה.
לאחר סיום ההכשרה המקיפה עוברים הבוגרים לתפקד כלוחמים מן המניין, ובתום השירות הלוחמים מבצעים שירות מילואים ביחידה.