חיל הנדסה קרבית
חיל הנדסה קרבית הוקם כבר בימיו הראשונים של מלחמת השחרור בשנת 1947, והוא מהווה גורם מכריע בזירת הקרב, שכן בסמכות החיל פריצת מכשולים כדוגמת: שדות מוקשים, תעלות וסוללות עפר, חציית נהרות ונחלים, התקפות ועוד.
חיילי ההנדסה הקרבית חובשים כומתה בצבא כסף, ולתפקודם יש חשיבות רבה והם נחוצים בכל צבא. החיל עוסק במספר תפקידים ומוכשר על מנת להתגבר על המכשולים ולהגביל את תנועת האויב. נוסף על אלו, חיילי היחידה מוכשרים להתמודד עם חומרי לחימה כימיים, אטומיים וביולוגיים והם מיומנים לטפל באירועים מסוג זה.
לפרטים נוספים יש לפנות ללשכת הגיוס בטלפון 3529*.
מבנה חיל ההנדסה
בחיל ההנדסה הקרבית שלושה גדודים סדירים, גדוד אב"כ ו
יחידת יהל"ם, כאשר כל אחד מהם ממלא תפקיד בתחום אחר של החיל: גדוד אסף 601, גדוד להב 603, גדוד המחץ 605, גדוד האב"כ ויחידת יהל"ם. נוסף על אלו, קיימות בחיל גם פלוגות צמ"ה.
שילובם של מגוון כוחות אלו במערך החיל מספקים לחיל ולצה"ל יתרון מוחלט, יכולת חשיבה מקצועית, אישית וכן מבטיח לחיילים שירות מאתגר ומעניין עם אפשרויות קידום ופיתוח מקצועיות למתאימים.
הכשרת לוחם הנדסה קרבית
תחילת ההכשרה באימון בסיסי, הכולל טירונות ברמת רובאי 05 פלס 05 הנמשכת 16 שבועות והיא מתקיימת בבהל"ץ. כדאי לדעת כי במסגרת הטירונות ניתנת אפשרות לצאת לגיבוש ליחידת יהל"ם. בסוף הטירונות החיילים מקבלים את הכומתה הכסופה ועוברים לשלב ההכשרה המתקדמת – רובאי 07 פלס 06, הנמשכת גם היא 16 שבועות. מטרת ההכשרה הינה הכשרת החייל כלוחם הנדסה קרבית בגדוד מבצעי. ההכשרה משלבת אימונים מפרכים המורכבים ממקצועות ההנדסה הקרבית והחי"ר. נוסף על אלו, ההכשרה מקנה ללוחמים ידע על אודות: נשקים ואמל"חים, שימוש בפומ"ה (פורץ מכשולים הנדסי), חבלה ובניית מכשולים מבוססי מיקוש ועוד.
לאחר האימון המתקדם חיילים מתאימים יוכלו להתקדם לקורס מ"כים של חיל ההנדסה. בשלב הבא לוחמי ההנדסה הקרבית עוברים לתעסוקה מבצעית, גם היא בהיקף של כארבעה חודשים שם מתבצעת פעילות בגזרות הלחימה ביהודה ושומרון, חבל עזה ובגבול הצפון. הפעילות כוללת: מארבים, מעצרים, סיורים רגליים ורכובים, הפעלת תצפיות, פיצוץ בתי מחבלים וכו'. רק לאחר השלמת שלב התעסוקה מקבלים הלוחמים את סיכת הלוחם החילית.
הגדודים הלוחמים
גדוד 601 (אסף)
גדוד זה הינו הוותיק ביותר בחיל, והוא פועל כבר מראשית מלחמת השחרור. הגדוד אחראי לפירצת הדרך לצה"ל והשתתף בלחימה מול יעדים מבוצרים של האויב. מלחמת קדש, שהתקיימה בשנת 1956, זיכתה אותו בצל"ש (ציון לשבח) מהרמטכ"ל כל פעילותו במבצע "אדמה חרוכה". במבצע זה הגדוד השמיד את כל המבנים בחצי האי סיני ופוצץ את מסילות הברזל. במלחמת לבנון השנייה הגדוד סייע בחילוץ פצועים מהכפור מרון א-ראס במשך לילה שלם וטיפול בזירות מטענים.
גדוד 603 (להב)
הגדוד קיים מאז שנת 1993 וייעודו היה תגבור כוחות ההנדסה הקרבית בלחימה בלבנון. גם גדוד זה קיבל צל"ש על ידי כלל המפקדים שלחמו בעימותים באזור יהודה ושומרון ובעזה. הגדוד השתתף במלחמת לבנון השנייה והוביל כוחות בגזרה המזרחית והמערבית ופוצץ את התשתיות במרון א-ראס תוך קרבות מול המחבלים.
גדוד 605 (המחץ)
גדוד זה הוקם מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים, והשתתף בכל מלחמות ישראל ובמבצעים שונים, ביניהם: ענבי זעם, חומת מגן ודרך נחושה. בדומה לגדודים 603 ו- 601 גדוד המחץ קיבל צל"ש מהרמטכ"ל על תפקודו בגזרת ג'נין.
גדוד אב"כ
גדוד זה מוכר גם בשם גדוד 76 (ינשוף) והוא עוסק בלוחמת אב"כ. מטרת הגדוד הינה טיהור השטחים הנגועים בחומר לחימה כימי ובנוסף, חיילי הגדוד מוכשרים להילחם בתנאים בלתי קונבנציונאליים כך ששאר יחידות צה"ל יוכלו להמשיך להילחם. בגדוד זה משרתים לוחמים ולוחמות, והוא מורכב מהפלוגות: אנקור, ברקן, גרניט ודיה. חיילי הגדוד עוסקים בפעילות ביטחון שוטף ובהכשרת חי"ר, ניווטים ועוד. החיילים מצוידים בציוד חי"ר אישי ועוברים אימונים לאורך כל תקופת שירותם.
הכשרת לוחם אב"כ
לוחמי האב"כ עוברים טירונות במשך ארבעה חודשים בדומה לטירונות הלוחמים בחיל ההנדסה, אך הטירונות שלהם כוללת גם פרק אב"כ. בסיום הטירונות מוענקת להם סיכת המטהר וכומתה כסופה. הם מסיימים את הטירונות בדרגת רובאי 04 מטהר 05. במשך חודש לאחר הטירונות עוברים הלוחמים הכשרה מתקדמת, שייעודה – הכנת הלוחם לטיפול באב"כ, והיא משלבת אימונים על הכלים הייעודים והעמקת הידע בתחומי האב"כ. סיום שלב זה מקנה להם דרגת רובאי 05 מטהר 06. בדומה ללוחמים הגדודיים, גם ללוחמי האב"כ יש תעסוקה מבצעית בהיקף של 16 שבועות, ולאחריה מוענקת להם סיכת הלוחם. לאחר כשמונה או תשעה חודשים בלבד יוכלו הלוחמים לצאת ל
קורס פיקודי. מסלול לוחם אב"כ פתוח בפני בנים ובנות כאחד.
פלוגות צמ"ה
פלוגות אחראיות על הפעלת ציוד מכני הנדסי ובין משימותיהן ניתן למנות: פריצת מכשולים טבעיים ומלאכותיים, עבודות עפר, פינוי מוקדם, סלילת דרכים, חילוץ רק"מים תקועים, הפעלת מפלסות וציוד בנייה, הפעלת מחפרים ממוגנים ועוד. הפלוגות נמצאות במצב כוננות, כאשר כל יחידה בצה"ל שזקוקה לסיוע יכולה לספח אליה מפעילי צמ"ה על ציודם. לרוב מסופחים מפעילי הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) ליחידות חי"ר ו
שריון, אשר עושות שימוש בדחפורי ה-D9 הממוגנים. הפלוגות גם מצטרפות לגדודים ופורצות את הדרך עבור כוחות השריון, תוך שימוש בטנקי הנדסה ובאמצעים לפריצת שדות מוקשים.
הכשרת צמ"ה
כדי להיות לוחם צמ"ה יש לעבור טירונות ולאחריה קורס צמה. במסגרת הקורס הלוחמים לומדים כיצד להפעיל דחפור D9 בזמן שגרה ובעתות חירום ועימות מוגבל. הקורס מועבר בבית הספר להנדסה צבאית במשך כחודשיים וחצי, ובסיומו מוענקת לבוגרים סיכת לוחם צמ"ה. הלוחמים משתבצים בפלוגות המבצעיות של הגדוד או ביחידות חיל ההנדסה הפיקודיות. קיימת אפשרות ללוחמים לצאת לקורס נוסף – רישיון על משאית ושופל המזכה בדרגת מפעיל צמ"ה 08. מועמדים מתאימים יוכלו לצאת לקורס קצינים ומפקדים או למסלול מנהלי עבודה (שלב 10,12,13) בתנאי שיתחייבו לשירות קבע. מקצוע הצמ"ה מוכר באזרחות על ידי משרד הרישוי ומשרד העבודה, ובוגריו יכולים להשתלב בתחום גם לאחר שחרורם מצה"ל.
מפקדות פיקודיות
במפקדות הפיקודיות של ההנדסה הקרבית (מהנ"פ) מתבצעות משימות הנדסיות שונות במצבי שגרה וחירום והם גם אחראים על ביצור הגזרה.
בין התפקידים עליהם אחראיות המפקדות: סלילת צירים, הקמת גדרות, בניית מוצבים והשתתפות בפרויקטים הנדסיים גדולים בשיתוף יחידת הבינוי בצבא וקבלנים אזרחים.
יחידת יהל"ם
זוהי יחידת הנדסה למשימות מיוחדות העוסקת בתחום האמל"ח המסוכן. היחידה משמידה מטרות בעומק שטחי האויב, אוספת מודיעין ומתמודדת עם איום המנהרות ומסתורי נשק של האויב.
לרשות היחידה ציוד טכנולוגי מתקדם, לרבות רובוטים ומכשירים הפועלים על שלט רחוק. על מסלול הכשרת לוחם יהל"ם ניתן לקרוא
כאן.