תפקיד חובש בצבא
חובש/ת כללי זהו תפקיד מבוקש בחיל הרפואה, המכשיר את החייל לטפל בחולים ובפצועים בזמני חירום ושגרה. מדובר על תפקיד שיכול להציל חיים, ומתוקף היותו כזה מטיל אחריות רבה על כתפי החייל.
החובש אחראי על הטיפול הראשוני שמוענק לחולה, וכן אחראי על חלוקת תרופות, הפניה לרופא, ביצוע בדיקות דם, מתן עירויים, חבישה ועוד.
לפרטים נוספים יש לפנות ללשכת הגיוס בטלפון 3529*.
הכשרתו של חובש צה"לי
ההסמכה לתפקיד חובש נמשכת כ-12 שבועות, והיא משלבת שיעורים עיוניים לצד התנסויות מעשיות, לרבות שימוש במחטים וביצוע עירויים. הקורס מועבר בבית הספר לרפואה צבאית, וכולל התנסות בציוד רפואי מתקדם, כמו גם תכנים בנושאים: רפואה מונעת, תורת התרופות, עבודת צוות, ביצוע החייאה, עבודה עם רופא ועוד.
בצה"ל ניתן להשתלב כחובשים במגוון תפקידים, כאשר החובש הכללי הוא חייל שעבר קורס חובשים כלליים בבית הספר לרפואה צבאית במשך כשלושה חודשים. הקורס מזכה את החייל בהכשרת חובש בסימול 06. הכשרת החובש דומה להכשרת החובש הקרבי, אלא שהחובש הכללי מתמקד ברפואת השגרה. חייל המסיימים את קורס חובשים כלליים משתבצים ברוב המקרים בבסיסים עורפיים.
חובש צבאי - קבלה
תפקיד חובש דורש איתור קדם צבאי ומושפע רבות מנתוניו האישיים של המלש"ב. לכן, כדאי לשקול קניית
ערכת הכנה לצו ראשון על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה במבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון.
המועמדים המתאימים לתפקיד יעברו מיון אחד, הכולל ראיון אישי ו
סימולציות קבוצתיות.
שיבוץ בבסיסי צה"ל
בסיום ההכשרה משרתים החובשים במרפאות שביחידות צה"ל וכן במתקנים רפואיים. חיילים מתאימים יוכלו להתקדם ולהיות אחראים על ניהול וארגון המרפאה וכן להמשיך לשירות בקבע.
מועמדים בעלי
מתאם קצונה יוכלו להתפתח מבחינה מקצועית בתחומים שונים, ביניהם הוראת הרפואה הצבאית או ניהול מערכת בריאות צבאית.
חובש קרבי
השלב הבא לאחר מעבר קורס חובש כללי הוא קורס חובש קרבי. קורס זה, כאמור, דומה בתכניו לזה של החובש הכללי, אלא שבוגרי הקורס מקבלים תואר חובש בעל סימול 07. מעבר לתכנים המשולבים בקורס חובש כללי, בקורס חובש קרבי נכללים גם התכנים: רפואת חירום, חבישה, מתן עירוי, ביצוע החייאה, טראומה, פרמקולוגיה, קיבוע גפיים, אנטומיה ועוד.
כמו כן, החובשים הקרביים עוברים אימוני טיפול וחבישה והכשרת תחנת איסוף נפגעים גדודית (תאג"ד). עם סיום הקורס חוזר החובש ליחידתו ומוסמך לתפקד כחובש מחלקתי. חלק מבוגרי הקורס עוברים להדריך בבית הספר לרפואה צבאית או פועלים בחטמ"רים או בתאג"דים.
חובש גדודי
החוג"ד (חובש גדודי) הוא החובש הבכיר ביותר בגדוד והוא חייל בדרגת סמל ומעלה, אשר עבר הכשרה בת 7 שבועות בבית הספר לרפואה צבאית בבה"ד 10. החובש הגדודי רוכש ידע בתחומי הניווט והפרמקולוגיה, כמו גם הפעלת צוות, אנטומיה מורחבת ועוד. סיום הקורס מזכה את החובש הגדודי בסימול שלב מקצועי 10. באחריות החובש הגדודי לנהל את הצוות של התאג"ד ולשמש מפקד משנה במחלקה הגדודית. לחובש הגדודי יש סיכת חובש בצבע זהב, אותה הוא עונד על מדי ה-א'.